Отглеждане на кърмачето през деветия месец

В началото на 9 месец още едно кърмене или млечно хранене се замества с попара. Най-добре е да предложите попарата на детето в 10.00 часа, а следващото хранене да бъде 3 ½ - 4 часа след нея, тъй като тя е по-трудно смилаема.
Другата нова храна през 9 месец е супа от пасирани зеленчуци или само месен бульон /без месо/ от телешко или пилешко месо.  Давайте супата или бульона в малки количества от 30 мл преди храненето с пюре. През този месец може да включите и сурови настъргани плодове според сезона.

Схема на храненето през 9 месец
6.30 ч. – кърма или евентуално хуманизирано мляко
10.00 ч. – попара и плодов сок или плодово пюре  или настъргани сурови плодове /плодовете се настъргват на най-ситното на рендето, така че да станат на пяна/
13.30 ч. – I ден :бульон от месо + зеленчуково пюре с половин твърдо сварен жълтък
                II ден: супа от пасирани зеленчуци +  месно-зеленчуково пюре
17.00 ч. – млечно-плодов кисел или готова бебешка каша, плодов сок или плодово пюре  или прясно настъргани плодове.
20.30 ч. – кърма или евентуално хуманизирано мляко с бебешки бишкоти

Дневен режим
Дневният сън през третото тримесечие е три пъти дневно по 1 ½ часа. Нощният сън продължава да бъде 10 часа.  

Масаж и гимнастика през третото тримесечие
Основна цел на гимнастиката през третото тримесечие е да съдейства за развитието на мускулите на трупа и краката. В края на третото тримесечие детето трябва да сяда самостоятелно от  легнало положение, да се изправя само като се хваща за околни предмети, да стои стабилно с помощ , да пристъпва встрани, като се държи за неподвижна опора.
Когато детето започне да пристъпва и да ходи, като се придържа към околните предмети, може да включите и проходилката. Ползвайте проходилката разумно – за около 10-15 минути. Не допускайте детето да се умори и да се отпусне в проходилката.
Постепенно започнете да упражнявате детето да пристъпва напред. Отначало го дръжте под мишниците и го притегляйте леко напред. Когато напредне, можете да го държите само за китката или дланите на ръцете.

Срички и думи по подражание
Малко преди детето да започне да произнася звукосъчетания ,произнасяните от него звукове рязко намаляват. То започва по-често да се вслушва и да възприема съсредоточено вашият говор. Това задържане е естествено явление и зависи от индивидуалните особености на детето. Следете внимателно за развитието на подражателната способност на детето да произнася звукосъчетания и създавайте подходящи условия за нейното развитие.
Играта
Играйте с детето!!! Подхвърляйте топката, накарайте я да “подскача”, търкаляйте я по пода и искайте да я “донесе” и т.н. Детето започва бързо да възприема и възпроизвежда наблюдаваните действия.