Отглеждане на кърмачето през четвъртото тримесечие

Хранене през 10   и  11 месец
Ако все още кърмите детето можете през 10. месец да започнете отбиването му. При двукратното кърмене сутрин и вечер кърмата значително намалява. При отбиването започнете да давате квасено краве мляко подсладено с 5 % захар. При сутрешното кърмене дайте на детето 30-40 мл хуманизирано мляко и го докърмете. В следващите няколко дни увеличавайте количеството на хуманизираното мляко, така че в продължение на 7-10 дни да изместите напълно сутрешното кърмене. През следващата седмица заместете по същия начин и вечерното кърмене. Когато детето свикне напълно, към хуманизираното мляко добавете фино стрита бисквита. По този начин кърмата ежедневно намалява и накрая престава да се отделя напълно.
През  10  месец към супата прибавете смляно  месо – пилешко или телешко. Редувайте  за обедното хранене супа с месо и зеленчуково пюре с  1 твърдо сварен жълтък, а на другия ден зеленчукова супа и месно-зеленчуково пюре. Така детето ежедневно приема месо.
Профилактиката на рахита продължава по преценка на лекаря до навършване на 1 годишна възраст.

Схема на храненето през 10 месец и 11 месец
6.30 ч. – кърма или хуманизирано мляко
10.00 ч. – попара и  плодов сок или плодово пюре  или нектар или настъргани сурови плодове
13.30 ч. –Iден : 1/2 чашка зеленчукова супа + месно зеленчуково пюре
                II ден:1/2 чашка месна супа +зеленчуково пюре с по 1 твърдо сварен яйчен жълтък
17.00 ч. – млечно-плодов кисел или готова  бебешка каша или мляко с грис или мляко с ориз + 
                 ½ чашка плодов сок, плодово пюре, нектар или сурови настъргани плодове                      
20.30 ч. – кърма или хуманизирано мляко с фино стрита обикновена бисквита или бебешки бишкоти

Хранене през  12 месец
Ако детето е с добър апетит и нормално тегло – хранете го 4 пъти през 4 часа, при условие, че може да приеме по 250 г на порция. Ако детето е с ниско тегло и капризен апетит, не може да приеме порция от 250 г, продължете да го храните 5 пъти дневно през 3 ½ часа с 200 г храна на порция.
През този възрастов период от началото на 12 месец започнете да внасяте в менюто на детето така нар. преходна храна. Храненето с нея ще продължи до навършването на 1 г. 6 месеца, когато детето преминава на обща храна.
Преходната храна се доближава по вкус до тая на възрастните, но е по-мека и кашава, но в никакъв случай не е пасирана. Месото е смляно, зеленчуците за приготвяне на ястия са нарязани на дребно, а по-твърдите – едро смлени. Плодовете и зеленчуците, които ще се консумират в сурово състояние, се обелват и настъргват.
Схема на храненето през   12 месец
7.30 ч. – попара
11.30 ч. – опит с преходна храна:
Първо меню: ½ чашка супа от пасирани зеленчуци, мусака с месо или пюре от картофи или пълнени чушки с месо и ориз или кюфтета с бял или доматен сос, 20 г хляб, ½ чашка настъргани сурови плодове или плодов нектар.
Второ меню: ½ чашка супа топчета или  смляно месо, пюре от картофи със сирене и твърдо сварен жълтък или пиле фрикасе /месото е смляно/, ½ чашка настъргани плодове.
15.30 ч. – млечно-плодов кисел или крем от мляко с нишесте, мляко с ориз, мляко с грис и др.
19.30. ч. – квасено мляко с 5 % захар и фино стрита бисквита.

Дневен режим
След десетия месец детето спи два пъти по два часа. За първия сън го поставете в 9.30 ч, а за втория сън в 13.30ч. Нощният сън е 10 часа – от 21.00 ч.  до 07.00 ч.

Масаж и гимнастика през четвърто тримесечие
Продължавайте да правите и през това тримесечие  масаж и пасивна дихателна гимнастика с ръце.  Разбира се, сега е нужно повече педагогическо умение, тъй като детето е по-активно и се съпротивлява. Никога не правете масаж и гимнастика насила и при явно нежелание и плач на детето.
Упражнявайте стоенето, докато детето започне да стои само, без да се хваща за околните предмети.
Помагайте му да пристъпва напред. Полезно е по това време да използвате малка детска количка. Детето се хваща за количката и я тика. Може да упражнявате детето да пристъпва напред, като го водите за двете ръце. Детето навежда тялото си напред, а вие заставате зад него. Позволете му да се хване за показалците ви, а вие хванете здраво китките на ръцете му.  След като ходенето с помощта на двете ръце стане сигурно, може да се премине към ходене с помощ на едната ръка. При опит за пристъпване внимавайте детето да не падне. Уплахата от падане може да подтисне желанието му за ходене.
Когато детето проходи преустановете напълно всички процедури на масаж и гимнастика. Съсредоточете вниманието си върху ходенето, което също се нуждае от помощ.

Играта
В края на първата година детето може да реди две кубчета едно върху друго, да изпълнява поръчки само по словесно указание без посочване : “Дай топката!”, “Скрий се с кърпата”, “Пляскай с ръчички!”.
Детето може да играе до 30-40 минути, разбира се с краткотрайни отвличания и прекъсвания. За да се стимулират манипулативните действия с различните предмети е нужно играчките да са в достатъчно количество, да са разнообразни и възрастните да участват в играта активно. Не спестявайте от времето за игра – чрез нея детето добива свой собствен “житейски” опит!!!

Първи осмислени думи
В края на първата година те са 5-10 и всяка една от думите  е свързана със строго определен предмет..
Най-важно на този етап е детето да разбира и да има желание да говори. Озвучавайте словесно всички процедури, които извършвате с детето. Поощрявайте го като изразявате радостта си от постиженията му.  Употребявайте правилно думите. Не си служете с бебешки думи.Те са мили и незабравими, но то трябва да се учи да говори правилно.Настоявайте детето да назовава предметите. В началото, докато привикне, произнасяйте вие неговото наименование, но настоявайте то да повтаря след вас.

В този период започва и възпитанието в послушание. Сега по най-безболезнен начин детето привиква да изпълнява само това, което му се разрешава . Научете го с кое може и с кое не може да играе. Послушанието се формира на основата на условни рефлекси. Когато всички в семейството имат еднакви изисквания към детето, то отрано започва да разбира кое е позволено и кое не.
И така вашето слънчице вече е пораснало. То е вече малко детенце, което ходи и говори!