Най-чести манипулации при малкото дете

Измерване на температурата
При заболяване това трябва да става два пъти дневно между 7-8 часа сутринта и 16-17 часа следобяд. В някои случаи по лекарско назначение това може да се извършва и по-често – през 3 часа. Преди измерването на температурата трябва да се провери докъде стига живачният стълб на термометъра и ако се намира над 36 градуса, да се “смъкне” под тази граница чрез енергично “тръскане”. При кърмачета измерването на температурата се извършва ректално. За целта детето се поставя да легне по гръб, крачетата се хващат здраво, издигат се и се държат  във  вертикално положение, докато се измери температурата. Предварително почистеният със спирт и намазан с вазелин или крем живачен резервоар се вкарва внимателно  и бавно в ануса дотам, докъдето стъклената му част започва да се разширява /началото на скалата/. Детето се държи здраво, за да не мърда и се следи термометърът да не излезе навън. След като живачният стълб спре да се покачва, изчаква се за сигурност още една минута, термометърът се изважда и се отчита температурата. Обикновено за измерването на температурата са достатъчни 3-4 минути. Ректалната температура е с 0,5 градуса по-висока от тази измерена в слабинната гънка или под мишницата. Така например ако ректалната температура е 38,5 градуса, тя съответства на 38 градуса при измерване под мишницата. Ако по време на измерването на температурата кърмачето се изходи, след подмиване и подсушаване температурата се измерва отново.  След приключване на манипулацията термометърът се почиства отново със спирт и се подсушава със сух памук.
Даване на лекарства
Сладките сиропи се приемат общо взето с желание от децата, а горчивите и с неприятен вкус сиропи предизвикват съпротива от страна на детето. В такъв случай майката може да накара детето да си отвори устата чрез притискане на бузките или нослето му. Тъй като кърмачетата  не могат волево да спрат гълтателните движения, при тях лекарствата трябва да се вкарват по-дълбоко в устата – до последната трета на езика. По-дълбокото вкарване на лъжичката обаче може да предизвика рефлекс на повръщане и не трябва да се допуска.
Сиропчетата трябва да се държат на хладно място /в хладилник/, но преди даването им трябва да се затоплят до стайна температура.
Поставяне на капки в очите
За тази манипулация са нужни двама души, като единият държи главата на  поставеното по гръб кърмаче или пък държи главата с една ръка и ръцете с другата на седналото в скута му по-голямо дете. Този, който ще поставя капките с два пръста на измитата си ръка разтваря клепачите, а с другата накапва назначения брой капки, като капкомерът се доближава /без да се допира/ до пространството между долния клепач и очната ябълка. След това клепачите се отпускат. Ако се появят сълзи, то те се попиват с памуче.
Поставяне на капки в ушите
За тази манипулация детето се поставя да лежи на противоположната страна на ухото, в което ще се поставят капките. Ушната мида се издърпва леко нагоре и назад, за да се поизправи външният слухов проход. Капкомерът се поставя в близост, но не в самия вход на външния слухов проход и се накапват определения брой капки. Детето трябва да лежи в това положение 5 минути, след което в ухото се поставя памук . Процедурата се повтаря и в другото ухо.
Поставяне на капки в носа
Детето се поставя да лежи по гръб и главата му се фиксира. Върхът на нослето леко се повдига нагоре, като капкомерът се доближава до ноздрата, без да се вкарва в носния ход, тъй като при рязко движение  на главата може да се нарани носната лигавица. Накапват се определения брой капки в ноздрите.
Лечебни бани
Те се провеждат при температура на водата 38 градуса . Продължителност на процедурата – 5-10 минути.
Баня с  орехови листа
Прилага се при деца с рахит. В половин литър вода се накисват от предната вечер шепа пресни или изсушени орехови листа. На другия ден те се варят в същата вода половин час, след което последната се прецежда и се прибавя към водата за баня. След банята с орехови листа детето се изплаква с чиста вода и се подсушава.
Гореща баня
Прилага се при леко проявени дихателни инфекции , протичащи без повишена температура.
Кърмачето се потапя във вана с температура на водата около 37 градуса. Откъм краката му започва да се долива вода с температура около 40 градуса, като непрекъснато се разбърква с останалата вода, докато температурата на цялата вода във ваната достигне до 39 градуса. Продължителността на банята е 5-8 минути. По време на банята следете цвета на лицето на детето.
Влажни обвивания
Те се прилагат при висока температура над 39 градуса.  Върху леглото се застила одеяло, а върху него – суха пелена или чаршаф. Най-отгоре се застила пелена или чаршаф, предварително намокрени във вода с температура около 20 градуса и изцедени. На практика се взема вода от чешмата. Детето се загъва с мократа пелена като крайниците и тялото се повиват поотделно, а най-отгоре се  завива с одеяло. На челото се поставят студени кърпи. Процедурата продължава докато  се затопли пелената. Ако температурата не е спаднала  до 38,5 градуса, процедурата се повтаря. По време на обвиването се следят  лицето и пулсът на болното дете. При рязко влошаване на пулса –учестяване или забавяне, или при силно побледняване или посиняване  процедурата се прекратява.