Изкуствено хранене

Бебешки шишета – за мляко 2 броя и по едно за вода, сок и чай. Обикновено шишета се продават в комплект с биберона. Различната форма на шишетата се свързва със желанието на производителя да постигне оптимално удобство при храненето на детето.. Стъклените шишета са най- подходящи за  даване на плодови и плодово-зеленчукови сокове, тъй като отпада вероятността от оцветяване на стъклото . Шишетата с леко изкривено гърло са подходящи за хранене  на бебето в полулегнало положение, когато то само държи шишето в ръце  и  не се налага  да я повдига нагоре. По-широките и ниски шишета също са удобни за държане от бебето. Шишетата с вдлъбнатини и дръжки са подходящи за самостоятелно хранене. Шишетата с цедка предотвратяват попадането на по-големи частици от соковете да попадат в биберона и така да го запушват. Шишетата със система против колики са изключително удачни за новороденото бебе. Системата се състои от въздушен и термочувствителен вентил с тръбичка, чийто долен край е оцветен и играе ролята на индикатор, който показва дали храната е подгрята до необходимата температура/.  Те не допускат образуването на вакуум и мехурчета в течността и така предотвратяват поглъщането на въздух по време на хранене. Това намалява и риска от инфекции на средното ухо. Пластмасата от която е изработено шишето не съдържа бисфенол А- химикал, вреден за здравето.
Биберони за шише
Формата на биберона е от съществено значение.
=Класически- има кръгла форма и наподобява зърното на майчината гръд.
=Ортодонтен - формата му е съобразена с големината и формата на  бебешкото небце.
=Анатомичен – по-голям, с висока и мека основа и издължена смукателна част, подходящ за продължително кърмени деца.
=Биберон – накрайник – наподобява формата на човка. Препоръчва се от 8- 10 месечна възраст и е подходящ за пиене на сок, тъй като улеснява прехода към чаша.
Размери на бибероните
=S размер за бебета от 0 до 4 месеца
=М размер за бебета над 4 месеца
=L размер за деца привикнали да ползват  биберон с по-голям отвор.
Освен с различен размер бибероните  се отличават и с различен брой и форма на дупките. Стандартен е кръглият отвор, който бива по-малък / подходящ за бебета от 0 до 4 месеца за пиене на мляко и вода/ и по-голям /за бебета над 4 месеца, подходящ за прием на по-гъсти млека/. Съществуват биберони с 2 до 3 дупки, подходящ за вода и мляко над 4 месечна възраст и биберони с 4 дупки за деца над 6 месечна възраст. Бибероните с кръстат прорез са предназначени за нектари и сокове с частички.
Бибероните с три позиции имат отвор, представляващ процеп. При завъртане под определен ъгъл се регулира неговата пропускливост – бавно, средно или бързо пускащ. Удобен е за предлагане на храна с различна консистенция.
Силиконовият биберон е прозрачно бял, по-твърд и по-устойчив от каучуковия /латексов/. Силиконовите биберони за новородени  са омекотени. Латексовият биберон и по-мек и еластичен, но трябва да се сменя по-често, тъй като лесно се деформира и има по-малка издръжливост при изваряване.
Съществуват и биберони, произведени от комбинация от силикон и латекс- те са твърди и прозрачни като силиконовите и са с жълтия цвят на латекса. Препоръчват се за деца над 4 месечна възраст.
Няма съвършено шише. Вие трябва да откриете оптималното за вашето бебе шише.
Четка за миене на шишетата-
Шишетата с въздушен вентил и тръбичка се придружават от миниатюрна четка, предназначена за най-малките отвори на елементите. Ако купувате отделно четката, проверете дали тя достига до всички краища на шишето. Понякога едно шише може да се нуждае от два различни вида четки за да бъде оптимално почистено.
Стерилизатор или съд за изваряване на шишетата- предлагат се и специални стерилизатори за микровълнова печка.
Ако нямате възможност да закупите стерилизатор, можете да извършите стерилизация във висока тенджера на котлона или в подходящ за микровълнова печка съд. За бибероните са необходими от 3 до 5 минути, а за шишетата 10-12 минути.
Възможно е стерилизацията да се извършва чрез специални за целта разтвори под форма на таблетки или течност. След като  потопите  шишетата и бибероните в разтвора трябва да се уверите, че вътре в шишетата няма мехурчета въздух. Преди да ги извадите от разтвора, измийте добре ръцете си.
Стерилизация на пара- за тази цел се ползват специални електрически устройства с вграден таймер, който автоматично изключва уреда.
Стерилизатори на пара за микровълнова печка - те са подобни на електрическите, но микровълните са тези, които превръщат водата в пара. Те се предпочитат, тъй като е възможно да се ползват и за изваряване на играчки, и за готвене – например задушаване на зеленчуци.
Пластмасова лъжичка- необходима е за захранване, както и при даване на  лекарство.
Нагревател за шишета – използва се за бързо и лесно затопляне на млякото или течността до желаната температура. Имат няколко степени на затопляне. Храната е равномерно затоплена, което  е предимство в сравнение със затоплянето в гореща вода или ползването на микровълнова фурна. Нагревателите са подходящи и  за затопляне и за поддържане на температурата на храната  от бурканчета.
Еднократни предварително стерилизирани пликове за замразяване на кърма- кърмата може да бъде съхранявана в камерата на хладилник до 48 часа, а във фризера до 3 месеца.