Отглеждане на кърмачето през първия месец

Хранене
След изписване от родилния дом кърмете бебето в седнало положение. За целта използвайте висок стол с облегало. Редуването на гърдите при кърмене е основно правило, което допринася за увеличаване на количеството на кърмата. Ако детето не изсуче напълно млякото от гърдата, освободете я чрез изцеждане с помпичка.
Продължителност на кърменето – зависи от силата, с която бебето суче и от количеството кърма, което имате. Когато бебето суче бързо и енергично и кърмата ви е достатъчна , продължителността на кърменето е обикновено 15 – 20 минути Продължителното сукане и рядкото преглъщане на детето обикновено са признак за недостатъчност на кърмата.
През първия месец от живота детето се кърми 7-10 пъти през 2-3 часа. Постепенно бебето ще придобие готовност  да се откаже от нощното хранене най-късно до 4-я месец от живота. От съществено значение е първото сутрешно кърмене да започне в определения час / най-добре в 6 часа/, за да могат да се спазват и следващите часове на останалите кърмения.
Достатъчна ли е кърмата ви? Най-добрият критерий за това е непрекъснатото увеличаване на теглото на детето. За да прецените как детето наддава е необходимо през първия месец да посетите 2 пъти детската консултация – около 20-я  ден и в края на първия месец.
От 20 ден на живота започва профилактиката на рахита с витамин Д .
Вашата храна, когато кърмите
Храната ви трябва да е разнообразна. Увеличете храните, съдържащи животински белтъчини – мляко и млечни продукти, яйца, месо. Увеличете количеството на плодовете и зеленчуците. Захарните изделия и тестените храни да бъдат в умерено количество.  Увеличете течностите – супи, компоти, сокове, нектари.. Избягвайте кафе, тонизиращи напитки, лук, варива, зеле, храни богати на груба целулоза.
Хигиена на стаята на новороденото
Температурата на въздуха трябва да бъде около 20-22 градуса.  Проветряването зависи от сезона – обикновено през есента и зимата са достатъчни 3-4 проветрявания на стаята от по 15 минути всяко. През лятото осигурете постоянен приток на свеж въздух чрез постоянно отворени  прозорци .
Банята на детето
При къпане температурата на помещението трябва да бъде около 24-25 градуса. Първата цялостна баня се прави след отпадането на пъпната връв и засъхване на пъпната раничка.  Преди това банята се осъществява като се пази пъпчето от намокряне.За тази цел можете да ползвате непромокаеми  лепенки за пъпче, които закупувате от аптеката. Водата за къпане трябва да има температура около 36 –37 градуса, но докато съблечете детето тя може да се понижи, така че първоначално е уместно температурата да бъде 38 градуса. Използвайте само бебешки сапуни и шампоани, а при необходимост специализирана бебешка козметика.
Хигиена на новороденото
Очите се почистват с памучни тампони, натопени в преварена вода. За всяко око се употребява отделен тампон. Почистването се прави в посока от външния ъгъл на окото към вътрешния.
Нослето се почиства само когато има секрет или корички.За тая цел използвайте тампони от аптеката. Асо секретът е много сух, можете да натопите тампончето във физиологичен разтвор /Sol. Na chlorati 0,9% /, който можете да намерите в аптеките или ползвайте спрей морска вода.
Ушите се почистват след къпане също с тампони -нежно и внимателно ушните проходи, но и ушните раковини, особено в гънките.
Ноктите се изрязват след порастване. На ръцете това се прави в полукръг, а на крачетата в права линия.
Тоалет на седалището трябва да се прави след всяко замърсяване с изпражнения-  измийте с бебешки сапун   на течаща вода , ако бебето само е уринирало – измийте го на течаща вода без сапун.
Половите органи се почистват  само отвън. При момиченцата почистването се извършва отпред назад в посока  към ануса,  за да се избегне замърсяването на външните полови органи  с изпражнения.

Първата разходка
Първата разходка се прави в зависимост от сезона, през който е родено детето. Роденото през лятото дете се извежда на открито още през втората седмица. При деца, родени през студен сезон първата разходка трябва да се предшества от изнасяне на детето пред отворен прозорец, отначало за няколко минути, а след това за 10-15 минути. По този начин за 3-4 седмици след раждането бебето е готово за изнасяне навън. Във всички случаи температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от  10-12 градуса. Не трябва да вали и да духа силен вятър.  Продължителността  на разходката зависи също от сезона  - през зимата кърмачето се изнася за 20-30 минути, а през лятото за 1-2 часа два –три пъти дневно.
Особено ценно е извеждането, когато то съвпада със съня на детето. Сънят на открито е по-дълбок, по-спокоен и по-продължителен.

Играчки за новороденото
Играчките трябва да бъдат изработени от пластмаса, оцветени  с безвредни бои, да нямат остри ръбове и ъгли и да издават приятни звуци. Окачената над леглото дрънкалка трябва да се подменя през 2-3 дни. Някои играчки могат да се поставят на страничната преграда на леглото, а други да се показват от майката, когато детето е будно.  Всичко това ще съдейства за формиране на зрителното съсредоточаване на детето.

Дневен режим на новороденото
През първия месец бебето  спи почти непрекъснато. Важно е през този период детето да привикне към  хранене на 3 часа. Едва към края на първия месец то   има по-ясно откроени периоди на бодърстване. Те са с продължителност 20-30 минути.  Особено важно е през тези периоди майката  да му  говори ласкаво, да поглажда бузките и ръчичките му. Тези положителни емоции имат  решаващо значение за възпитанието и психическото развитие на детето.