Отглеждане на кърмачето през втория месец

Хранене
През втория месец кърмете детето 6 пъти през три часа като направите опит да  премахнете последното кърмене в 24 часа .
Но  ако вашето  бебе продължава да се буди нощем за кърмене – продължете  и  през този месец с нощното хранене. До 50 % от кърмачетата се отказват от нощното хранене през 4 месец от живота.

Продължава профилактиката на рахита с витамин Д в доза според указанията на лекаря.

Масаж  през втория месец
Масажът започва между 4-та и 6-та седмица  след раждането при напълно здраво дете с тегло 4 кг.
Масажът се прилага еднократно ежедневно около 1 ½ часа след нахранване.Най-подходящо време за масаж е това след хигиенната баня вечер. Детето трябва да бъде съблечено съвсем голо и поставено върху твърда повърхност покрита с чаршаф.. Стаята трябва да бъде добре проветрена с температура на въздуха 21-22 градуса. Нанесете  с дланите си върху тялото на бебето бебешкото олио. Масажът се извършва с добре измити и затоплени ръце  Когато извършвате масажа непрекъснато говорете и се усмихвайте на детето.
Цел на масажа – да съдейства за намаляване на повишения  мускулен тонус и да стимулира развитието на движенията на главата.
Започва се с поглаждане на ръцете.
След това продължавате с поглаждане на гърдите, корема и краката. Обърнете детето да легне по корем и направете поглаждане на гърба.

Поставяне по корем
Когато поставите детето по корем, то повдига глава макар и за кратко време. Започнете да го поставяте в това положение по време на бодърстване отначало за 10-15 секунди, като постепенно увеличавате времето до 10 минути. Това положение подпомага развитието на движенията на главата.
Ако детето поставено по корем, повдига и задържа главата си, можете да започнете упражнението рефлексно пълзене.

  Дневен режим на детето 
Дневният сън се разпределя на 4 пъти по два часа. Бебето започва да бодърства за по- продължителен срок от време от около час до час и  половина. Нощният сън е  с продължителност около 10 часа. Преди да поставите детето да спи го подсушете, дайте му малко течност и го оставете само в стаята. Това ще го приучи да заспива само без допълнителни средства. Ако по време на сън се разплаче, предложете му малко чай и обърнете тялото на другата страна. Наблюдавайте детето по време на съня. На всеки 20-30 минути сънят става по – повърхностен и при наличие на шум в стаята е възможно бебето да се събуди. Отстранете шума и отново го обърнете на другата страна.
Разходка
Разходките продължават и са по-продължителни – от 1 час през зимата до 3 часа през лятото. Извеждайте детето 2-3 пъти дневно. По възможност предпочитайте разходка в парка на чист въздух , далеч от улици с интензивно движение.