Отглеждане на кърмачето през третия месец

Хранене
Хранителният режим включва 6 хранения през 3 часа.
Профилактиката на рахита продължава в доза според препоръките на наблюдаващия лекар.

През третия месец   се наблюдава типична реакция на положително емоционално състояние -т. нар. “комплекс на оживление”. Застанете над детето и му говорете с тих и ласкав глас, усмихвайте му се. Допирайте с ръка ръчичките и бузките му. В отговор на това детето започва да рита, размахва с ръце и издава радостни звуци. Нещо повече – дори само усмивката на майката може да предизвика тази реакция. Тези положителни емоции са изключително важни за психическото развитие на детето. Не жалете сили и време за създаването на положителни емоции!!!
През третия месец детето вече може да фиксира погледа си върху ярко оцветени играчки и върху майката. Постепенно бебето започва да следи с поглед движещи се предмети – първоначално в хоризонтална , а впоследствие и във вертикална посока Зрителното и слуховото съсредоточаване на детето се влияят благоприятно от редовното подменяне на висящите играчки.

Масаж и гимнастика през третия месец
Масажът се разширява.
Освен поглаждането към него се включва и почукването, а след 1-2 седмици – размачкване и разтриване.
Почукване се прави на ръцете, краката и гърба.
Размачкване се извършва само на крайниците.
.
Разтриване се прави на гърдите, корема, краката, гърба и седалището.
.
.
Освен масажа към средата на третия месец се прилагат и гимнастически упражнения.
Пасивната дихателна гимнастика с ръце включва 3 упражнения – кръстосване на ръцете пред гърдите /файтонджийско движение/, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете.
Пасивната гимнастика с крака също включва 3 упражнения – сгъване и разгъване на краката, “велосипедист” и “тупаница”, които се извършват последователно.
За развитие опората на краката през  третия месец се прави и т. нар. упражнение “танцуване” То се започва, ако детето може да държи главата си изправена, когато тялото му е поставено във вертикално положениеПасивната гимнастика с крака и  “танцуването” се правят докато мускулите на краката се развият така добре, че детето получи стабилна опора на краката. Тогава, ако го поставите във вертикално положение и го придържате, то може да стои. Това обикновено става в края на второто тримесечие.
През третия месец се включва и упражнението “плувец”. То  може да се прави, когато детето поставено по корем, повдига горната част на тялото си, като се опира на предмишниците и задържа главата си изправена. И така в края на третия месец вие можете да правите следния комплекс:
1.Масаж в пълен обем
2.Пасивна дихателна гимнастика с ръце
3.Пасивна гимнастика с крака
4.”Танцуване”, “плувец”
Приятни занимания!