Отглеждане на кърмачето през шестия месец

Отглеждане на кърмачето през шестия месец

През  шестия месец хранете бебето 5 пъти дневно през 3 ½  часа.
През  6.я месец започва захранването със зеленчуково пюре .При захранването  давайте новата  храна внимателно с лъжичка. Не препълвайте лъжичката. Количеството на храната в нея трябва да бъде толкова, че детето да може да я погълне наведнъж. Преди да поднесете лъжичката към устата, поканвайте го с  “отвори уста”. По този начин ще създадете условен рефлекс за активното поемане на храната.
 
Схема на храненето  през  шестия месец
6.30 ч. – кърма или хуманизирано мляко
10.00 ч. – кърма или хуманизирано мляко
13.30 ч. – зеленчуково пюре
17.00 ч. – кърма или хуманизирано мляко

20.30 ч. – кърма или хуманизирано мляко

Дневен режим
 Дневният сън е 3 пъти дневно по 2 часа. Детето се поставя за сън 1 ½ часа след хранене.

Масаж и гимнастика
През шестия месец извършвайте масажа  от първото тримесечие в пълен обем и пасивна гимнастика, която включва познатите упражнения от първото тримесечие, кръгови движения с ръцете и обръщане от гръб по корем и от корем по гръб, сядане с помощ.  При упражненията с обръщане и сядане вашата помощ все повече и повече намалява,  а активното участие на бебето все повече и повече нараства.
През шестия месец детето може да направи опит да пълзи. Това е полезно умение, което трябва да се подпомага и стимулира.
През шестия месец може да започнете да поставяте бебето в бебешко столче .В него детето не седи активно, но заема седяща поза без опасност от падане. Това е подходящ начин за разширяване кръгозора на бебето и за задоволяване на любопитството му. Времето на престой в столчето не бива да бъде повече от половин час, тъй като позата му е принудителна и бебето не може да се обърне или раздвижи.

Разнообразни звукове и първи срички
През 5-6 месец артикулацията на гърлените звукове е много по-ясна, особено в съчетанието им с гласни. Така се появяват и първите срички. Не забравяйте, че внимателното, спокойно и ласкаво говорно общуване с вашето дете ще го стимулира най-добре за произнасяне на първите срички.
Играта
Най-често детето играе по един и същи начин с всички видове играчки. То хваща, размахва или поставя играчката в устата си. Чрез устата и езика детето получава информация за свойствата и особеностите на предметите. Необходими са няколко вида  дрънкалки, гумени или надуваеми играчки.Поддържайте  играчките винаги  изрядно чисти!