Отглеждане на кърмачето през седмия месец

Хранене на кърмачето през седмия месец
Детето се храни 5 пъти дневно през 3 ½ часа.  През седмия месец заместете още едно кърмене /хранене/ с готова бебешка каша на млечна основа. Кашите като бананова, ябълково-млечна, пшенично-млечна не бива да се дават ежедневно. Това довежда до прехранване, излишно напълняване.  Кашите са много вкусни и децата ги приемат с охота, но те се препоръчват  повече от три пъти седмично да се дават само на деца с ниско тегло или с храносмилателни смущения.
През седмия месец започнете да давате на детето твърдо сварен жълтък – ¼ през ден прибавен към зеленчуковото пюре. Жълтъкът е пълноценна храна, богата на витамините А и Д, на протеини и мазнини.

Схема на храненето през седмия месец
6.30 ч. – кърма / или хуманизирано мляко
10.00 ч. – кърма  /хуманизирано 
13.30 ч. – зеленчуково пюре, през ден ¼ твърдо сварен жълтък
17.00 ч. – готова каша 
20.30. ч. – кърма / или хуманизирано мляко

Дневен режим
Дневният сън през третото тримесечие е три пъти дневно по 1 ½ часа. Нощният сън продължава да бъде с продължителност от 10 часа.  Първото хранене е в 6.30 часа, а първият сън е от 8.30 ч до 10.00 ч. Някои деца в тази възраст не желаят да спят 3 пъти през деня. В този случай проявявайте по-голяма настойчивост , за да създадете у детето рефлекс за заспиване в определените часове. Но ако това се оказва невъзможно, то вашето бебе е  с намалена потребност от сън , което означава че  нямате друг избор освен този да му правите компания и да не го оставяте да скучае.

Ежедневното къпане продължава и след 6 месец Достатъчно е да миете косата  през ден, но тялото трябва да се мие ежедневно.
Измиването на ръцете е необходимо да се прави няколко пъти дневно. Детето хваща различни предмети и се замърсява повече.

Продължителността на престоя на открито с възрастта може да се увеличава.. Разходката трябва да бъде ежедневна.

Масаж и гимнастика през третото тримесечие
Основна цел на гимнастиката през третото тримесечие е да съдейства за развитието на мускулите на трупа и краката. В края на третото тримесечие детето трябва да сяда самостоятелно от  легнало положение, да се изправя само като се хваща за околни предмети, да стои стабилно с помощ , да пристъпва встрани, като се държи за неподвижна опора.
Срички и думи по подражание
Около 7-8 месец детето, освен че спонтанно произнася продължително звукове и звукосъчетания, започва да прави това и по пътя на подражаниетоЗа да привикне детето към разбиране на говора, задавайте му въпроси: “Къде е лампата?”, Къде е тати?” и същевременно му ги показвайте.

Играта
За развитието на игровата дейност решаващо значение има разнообразието на играчките – дървени кубчета, пластмасови играчки, пумпал, музикални играчки, играчки с механизъм.  През няколко дни отстранявайте няколко от играчките. Когато ги дадете отново, те ще бъдат  “нови” за детето. Еднообразието на  играчките отегчава детето и притъпява интереса му