Отглеждане на кърмачето през осмия месец

Зеленчуковото пюре се замества 3 пъти седмично с месно-зеленчуково пюре. Месото е източник на протеини и особено на желязо, което предпазва детето от желязонедоимъчни анемии. Започва се с фино хомогенизирано месо, каквото е  месото в готовите месно-зеленчукови пюрета. В този си вид месото се приема много добре от почти всички кърмачета.
Редувайте  за обедното хранене  месно-зеленчуково пюре  и зеленчуково пюре с  половин твърдо сварен жълтък. Така осигурявате разнообразие и привикване към  нови вкусове.
На тази възраст детето трябва спокойно да поема храната от лъжичка и да пие от чаша, която придържа с вашата помощ.
През осмия месец започва включването на  плодово-зеленчуковите сокове, плодовите пюрета.
С плодовите сокове не заменяте млечно хранене, те са само добавка към храненето!
Плодовете и зеленчуците са източник на минерални соли, витамини, водноразтворими захари, пектин и целулоза.
При приготвянето на сокове спазвайте следните изисквания
1. Измивайте щателно с вода плодовете и зеленчуците и след това ги попарвайте с вряла вода
2. Използвайте  стъклени или емайлирани съдове, а не метални за да не се разрушава витамин С
3. Приготвяйте соковете непосредствено преди  даването на детето, тъй като при престояване витамин С се разрушава.
При възможност използвайте готовите плодови детски сокове съобразени с възрастта на детето.

 Схема на храненето през 8 месец
6.30 ч. – кърма / или хуманизирано мляко
10.00 ч. – кърма  /хуманизирано + плодов сок или плодово пюре
13.30 ч. – зеленчуково пюре с половин  твърдо сварен жълтък се редува с месно-зеленчуково пюре
17.00 ч. – млечно-плодов кисел или готова каша  + плодов сок или плодово пюре
20.30. ч. – кърма / или хуманизираномляко с  бебешки бишкоти
Дневен режим
Дневният сън през третото тримесечие е три пъти дневно по 1 ½ часа. Нощният сън продължава да бъде 10 часа. 

Привикване към физиологични нужди
През 8-9 месец трябва да започне привикването на децата към извършване на физиологичните нужди в гърне. Това е първият хигиенен навик, чието създаване изисква специални грижи. Внезапното поставяне върху мокро или студено гърне може да предизвика трайно отрицателно отношение на детето към  него.
Масаж и гимнастика през третото тримесечие
Продължете с масажа и пасивната дихателна гимнастика с ръце, обръщането от гръб по корем и обратно, ако вашето бебе все още не ги е усвоило добре. Подпомагайте пълзенето, сядането, изправянето и стоенето с опора. Нека детето стои, хванато за креватчето или за вашите ръце. Това му доставя неизмеримо удоволствие. Това упражнение продължава, докато детето започне да стои само, което най-често става през 10 месец. Когато детето може да стои стабилно, като се придържа, трябва да започнете да го упражнявате да пристъпва встрани. Поставете детето изправено, хванато за креватчето. Сложете интересна играчка на около 20 см от него и с говор и мимика го карайте да я вземе, за да направи първата крачка. Постепенно това умение се развива и детето започва да ходи в креватчето си, като се придържа за оградата му.
Към 8-9 месец учете детето да прави “довиждане” с ръка. В началото му показвайте, а после го стимулирайте само словесно .Много е важно, когато излизате от стаята да се сбогувате с него по посочения начин. Така то ще вникне в смисъла на тази дума. Това е сигурен показател, че детето разбира вашия говор.
Играта
През този месец детето играе вече едновременно с два предмета. Когато в двете ръце държи играчка и вие му покажете друга – то изпуска едната и ще вземе новата. През този месец се появява и една типична игра – изхвърляне на играчките от леглото или кошарата. Бебето вече започва да разбира смисъла на играта с възрастен- то знае, че играчките отново ще бъдат дадени и то пак ще ги изхвърли.
Хватателните умения на детето се усъвършенстват. Детето наглася ръцете си за хващане в зависимост от обема и формата на предметите. Едни от предметите то хваща с цяла ръка, а други – само с пръсти. А с показалеца започва да извършва самостоятелни действие – поставя пръст в дупката, драска, прави “боц”.